Dat er op de eilanden een tekort aan zorgmedewerkers heerst is lange tijd duidelijk. Nu is het wel eens eerder onderzocht door ResearchNed dat de toegang tot lotingsstudies voor bepaalde groepen met een migratie achtergrond bemoeilijkt is. Maar nog niet eerder is het in kaart gebracht welke factoren hieraan ten grondslag liggen voor de Caribische student, tot op recent. Op 8 februari heeft AMA kennisgenomen van het langverwachte rapport 'Verkenning problematiek zorgopleidingen hbo/wo Caribische studenten' door ReasearchNed, uitgebracht in opdracht van het Ministerie van OCW. Ook AMA heeft op verschillende manieren bijgedragen dankzij de bijdragen van verschillende AMA leden.
Concluderend komt hierin naar voren dat er sinds 2018 sprake is van een dalende trend in het percentage toegelaten Caribische studenten voor bepaalde zorgopleidingen. In datzelfde studiejaar werd de decentrale selectie ingevoerd, wat de suggestie wekt dat een bepaalde groep studenten een verminderde kans op toelating heeft ten gevolge van deze maatregel. Ook laat het rapport zien dat het percentage Caribische studenten dat na toelating tot geneeskunde het bachelordiploma haalt, lager ligt ten opzichte van het percentage in de totale groep studenten. Daar bovenop keert zelfs minder dan de helft van de Caribische studenten direct terug naar de eilanden na het afstuderen.
Deze belemmering in toelating, doorstroom en terugstroom toont opnieuw het belang aan van onze vereniging. Achter de schermen zijn wij regelmatig in gesprek met de belanghebbende partijen om bij te kunnen dragen aan de oplossingen. Wij kunnen ons voorstellen dat dit voor jullie soms wat onzichtbaar is geweest. Wij willen de leden van AMA daarom de komende tijd meer betrekken door regelmatiger te berichten over onze stappen en hebben natuurlijk ook hierbij jullie input nodig als ervaringsdeskundigen.
Het volledige rapport is hier terug te lezen.